Bir balık aşığı olarak bugün somon balığı hakkında biraz yazmak istedim.
Norveç somonları, dünyanın en sağlıklı somonları olarak kabul edilir. Çok temiz ve soğuk sularda beslenen Norveç somonları, geleneksel deneyimi olan balıkçılar tarafından, asırlardır, istikrarlı ve doğal yöntemlerle yetiştiriliyor.
Türkiye'de tüketilen somon balığı Atlantik Somonu ve Norveç'ten ithal ediliyor. Türkiye'nin denizsuyu sıcaklıkları, soğuk denizleri seven somon için uygun değil. Nitekim, Karadeniz suyunun, bu balık için yeterli soğuklukta değildir.Türkiye'de 'YERLİ SOMON' adıyla satılan tür; aslında 'DENİZALASI' dır. Karadeniz'deki çiftliklerde yetiştirilen Denizalasının ağırlığı 800 grama ulaştığı zaman, 'GERÇEK' somonun yarı fiyatına satılarak alıcı buluyor. Piyasadakiler bu aldatmacayı biliyor; ama çoğu tüketici bu durumdan haberdar değil. Ayrıca, Denizalasına, doğal renklendiricilerle, somon havası verilebiliyor. Somon kalın kılçıklı, silindirik ve uzun etli, rengi de pembe olan bir balık. Ağırlığı 2-8 kg. arasında değişiyor. Denizalası ise kahverengimsi, sırt pulları gri, tombul, kısa eti beyazımsı; ağırlığı ise en çok 2 kg olan bir türdür.
Bilimadamlarına göre; akıl ve ruh sağlığının merkezi olan beyin, en küçük değişim ve eksiklikten, anında etkileniyor. Besin ve mineral değeri düşük, aşırı mayalanmış hamurdan yapılan ekmek sinir sistemini bozuyor; balık gibi fosfolu gıdalar ise, beyne fayda sağlıyor. ABD'de yapılan son araştırmalarda; Omega 3, psikiyatrik rejimlerde kullanılmış ve strese karşı dirençli hale gelen bünyenin, ileride oluşabilecek; depresyon, intihar eğilimi ve manik depresif dahil, birçok psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiş. Amerikan Kalp Birliği ve Sağlık Enstitüsü, bu yeni araştırma sonuçları doğrultusunda; her yetişkinin, haftada en az iki kez, balık tüketmesini öneriyorlar. Normal bir insan için, Omega 3'ün, günde 1.2 gram alınması yeterli; melankolik ve hafif depresyondakilerin ise, 4-5 gram tüketmesi gerekiyor. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan; somon, uskumru vb. balık türlerinin, Omega 3 açısından daha zengin olduğu da belirtiliyor.
The Institute of Medicine’in raporuna göre ise önerilen günlük protein miktarı; hamile ve emziren kadınlar için 71 gram, yetişkin kadınlar için 46 gram, yetişkin erkekler için de 56 gram. Bununla birlikte bu değerlerin ortalama değerler olduğunu ve kişiden kişiye değişebileceğini de belirteyim. Ama şu var ki; somon yediğinizde vücudunuza ciddi anlamda kaliteli protein ve esansiyel aminoasit takviyesi yapmış oluyorsunuz. Bununla birlikte fırınlanmış ya da ızgara yapılmış somon, kalp için son derece faydalı doymamış yağ asitleri içeriyor. 85 gram somonda yaklaşık 7 gram sağlıklı yağ var; bunun 5 gramı omega-3 yağ asitlerini de içeren, tekli ve çoklu doymamış yağlar.
Ben her hafta özellikle oğlum için 1 dilim somon balığı almaya ve onun çorbasını yapıp içirmeye gayret ediyorum. Oğlum şimdilik et türünü çorba içinde kabul edip yiyor çünkü. Oğluma hazırladığım iki çeşit çorba tarifi var.
1) Somon balikli tarhana çorbası
Malzemeler:
2-3 çorba kaşığı dolusu tarhana
1,5 su bardağı soğuk su
1 dilim somon balığı
Tuz
Istege göre limon suyu
Hazırlanışı:
1,5 su bardağı suyu tencereye boşalttı yorum. İçine 1 dilim somon balığını atıp balık pisene kadar kaynatıyorum. Balık pistten sonra balık suyunu soğutup içine tarhanayi ve tuzu koyup eriyen kadar karıştırıyorum. 5 dk kadar kaynatıyorum. Pişmiş olan balıkları da kemiklerinden ve kılçığından ayırıp, etleri diddip içine atıyorum. Istege bağlı limon suyunu da eklediğim de miss gibi balık corbamiz hazır oluyor.
2) Somon balıklı un çorbası
Malzeme listesi tarhana çorbası ile aynı tek farkı tarhana yerine unu kavurup koyuyorsunuz. Yine isteğe bağlı olarak içine limon suyu ve ince kıyılmış maydanoz ve dere otu ekleyebilirsiniz.
Somon çorbası (4 kişilik)
Malzeme:
300 gr. Somon Fileto
300 gr. İnce dilimlenmiş Somon Füme
1 litre önceden kaynatılmış sebze suyu (havuç, pırasa, kereviz... v.b.)
2 adet ince dilimlenmiş havuç
1 adet ince dilimlenmiş pırasa
1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
2 çay kaşığı limon suyu
Tuz
3 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz.
Hazırlanışı: Eğer gerekiyorsa, somonların kılçıkları temizlenir. İri parçalar halinde doğranır. Daha önceden kaynatılmış sebze suyuna; havuç, pırasa, kereviz ve fesleğen eklenir. 10 dakika yavaş yavaş kaynatılır. İri parçalar halinde doğranan ve üzerine limon suyu serpilen somon fileto eklenerek, 5 dakika kısık ateşte karıştırılır. Son olarak, ince dilimlenmiş somon fümeler karışıma eklenir ve 3 dakika daha kısık ateşte kaynatılır. Eğer gerekiyorsa, tuz eklenir. Üzerine maydanoz eklenen çorba, sıcak olarak servis edilir. Küp domates ve maydanozlu somon (4 kişilik) Malzeme: 4 adet olgunlaşmış sert domates 2 çay kaşığı kıyılmış rezene 2 çay kaşığı kıyılmış maydanoz Tuz Biber 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı 4 adet Somon Fileto (her biri 150 gr.) Sek beyaz şarap Hazırlanışı: Fırın sıcaklığı 180 °C'ye ayarlanır. Kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış domatesler küp şeklinde doğranır. Domatesler, kıyılmış rezene ve maydanoz bir kaseye koyulur. Tuz, biber ve yağ eklenerek servis zamanına kadar marine edilir. Yağlanmış bir ‘borcam' içine somonlar dizilir; tuz ve biber eklenir. Beyaz şarap, üzerine serpilir ve 10-12 dakika, fırında pişirilir. Somonlar tabaklara koyulur ve marine edilmiş sos ile birlikte servis yapılır.
AFİYET OLSUN..
Posted via Blogaway